17 Δεκεμβρίου 2018

Επιστολή ενημέρωσης


Αγαπητοί μας φίλοι και εθελοντές των Ανθρώπινων Ανθρώπων,

Επ’ ευκαιρία του Χριστουγεννιάτικου Μπαζάρ που διοργανώσαμε στις 24 και 25 Νοεμβρίου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πορεία των «Ανθρώπινων Ανθρώπων». Στο Μπαζάρ αυτό συγκεντρώσαμε περίπου 19.000€!!! Ποσό, πολύ σημαντικό για μας, γιατί εξασφαλίζουμε για τους επόμενους 6 μήνες την συντήρηση των αστέγων οικογενειών που έχουμε αναλάβει.

Όπως γνωρίζετε αυτή τη στιγμή φροντίζουμε 23 οικογένειες με συνολικά 42 παιδιά και 34 ενήλικες. Από τα 23 σπίτια στα οποία μένουν οι οικογένειες αυτές, τα 14 μας τα έχουν παραχωρήσει άνθρωποι που δεν τα χρησιμοποιούσαν και για τα άλλα 9 πληρώνουμε εμείς το ενοίκιο καθώς και κάποια κοινόχρηστα. Τα συνολικά έξοδα είναι 33.650€/χρόνο.

Σημειώστε ότι οι οικογένειες που εγκαθίστανται στα σπίτια αυτά είναι περιπτώσεις αστέγων εγγεγραμμένων στους καταλόγους των διαφόρων Δήμων. Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου εξετάζουν τη κατάστασή τους και την υγεία τους, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους με ψυχιατρικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης από ουσίες κλπ, γιατί τέτοιες περιπτώσεις εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα να διαχειριστούμε.

Η εύρεση των σπιτών για παραχώρηση ή και για ενοικίαση, η υπογραφή των ειδικών συμβολαίων με τους ιδιοκτήτες, η ανακαίνιση των σπιτιών, ο εξοπλισμός τους με έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές που μας δίνουν πολίτες και καταστήματα, η σύνδεση με τις ΔΕΚΟ, η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις, η αντιμετώπιση της δύσκολης ψυχολογίας των αστέγων είναι μόνο λίγα από αυτά που πρέπει να φροντίσουμε. Απο δωρεές τροφίμων που μας κάνουν διάφορες επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουμε την δυνατότητα να μοιράζουμε στις οικογένειες κάθε εβδομάδα τα απολύτως χρειώδη.

Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά παρακολουθούνται περιοδικά από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων καθώς και από την κα Βέρα Μεσσήνη- ψυχολόγο και Πρόεδρο του Σωματείου μας.

Αυτή την εποχή προωθούμε ένα Πρόγραμμα Συνεργασίας με την Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για την Ψυχική Υγεία του Παιδιού «Σπύρος Δοξιάδης» ώστε να εξετασθούν προληπτικά και να βοηθηθούν όσα παιδιά το χρειάζονται.

Μέσα από διάφορες επιχειρήσεις στις οποίες αποτεινόμαστε, από τα γραφεία εύρεσης εργασίας του Δήμου αλλά και άλλων φορέων (όπως το Job Center της British American Tobacco) άλλες 21 οικογένειες έχουν βρεί εργασία και δικό τους σπίτι και έχουν πιά αυτονομηθεί.

Τελευταίως, τα οικονομικά μας έχουν περιοριστεί αρκετά! Αντίστοιχα περιορίσαμε και εμείς τα έξοδά μας! Η έδρα μας στεγάζεται πιά στο γραφείο της Προέδρου μας και έτσι δεν πληρώνουμε ενοίκιο, η γραμματέας μας πληρώνεται από ένα μέλος του ΔΣ και έτσι εμείς πληρώνουμε μόνο τον λογιστή του Σωματείου 1.800€/χρόνο.

Είναι γεγονός, όμως, ότι οι ανάγκες μιάς οικογένειας δεν περιορίζονται μόνο στη στέγη και στο φαγητό. Πιστεύουμε ότι και αυτά τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να επιλέξουν κάποια πολιτιστική, αθλητική ή επιμορφωτική δραστηριότητα, πέρα απο το (υποχρεωτικό) σχολείο. Και για αυτούς τους γονείς που η κρίση, σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους θέματα, τους έθεσε εκτός του κοινωνικού και οικονομικού πλαισίου της χώρας, πιστεύουμε ότι μία εξειδίκευση στον τομέα τους ή ακόμα και η επιμόρφωσή τους σε κάτι νέο θα μπορούσε να τους δώσει καινούργιες δυνατότητες εργασίας.

Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι να βοηθήσουμε ώστε να ξαναμπούν οι άνθρωποι αυτοί στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της χώρας, γιατί πιστεύουμε ότι η περιθωριοποίηση και η απελπισία οδηγούν, αν μη τι άλλο, σε παραβατικές συμπεριφορές. Και αυτό είναι εξαιρετικά επιζήμιο για μία κοινωνία.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Το ΔΣ του Σωματείου ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ